Kako razviti prožno miselnost (Growth Mindset) v naših timih?

Roman Klarič
Janez Žezlina
Roman Klarič
Janez Žezlina
Gost
DNLA razvoj zaposlenih.jpg
DNLA razvoj vodstvenih kompetenc / merjeno področje: Razvoj zaposlenih

Trajni osebni in poklicni razvoj zaposlenih ni pomemben samo zaradi vzdrževanja visoke stopnje motivacije, pač pa tudi zaradi zagotovitve najbolj usposobljenega in izkušenega človeškega potenciala v podjetju. Osebni razvoj se pogosto podpira le na tehničnih področjih, toda izboljšanje socialnih veščin je lahko ravno tako ali pa še bolj pomembno, odvisno pač od narave dela. Zato je še posebej na mestu vprašanje - Kako razviti prožno miselnost (t.i. Growth Mindset ) v naših timih? Prožna miselnost ni samo "modna muha" ali trenutni poslovni trend. Je temeljna sprememba v načinu razmišljanja, ki nas lahko vodi do resničnega in trajnega uspeha v osebnem in poslovnem svetu. Z vključevanjem te miselnosti v vsakodnevne operacije in kulturo podjetja se lahko spremeni način, kako se ljudje soočajo z izzivi, učijo in rastejo.

V sodobnem poslovnem svetu, ki se nenehno sooča z digitalno poslovno preobrazbo in hitrim razvojem novih naprednih tehnologij, so nenehna inovativnost in sposobnost stalnega prilagajanja ključnega pomena. Podjetja se soočajo s hitrimi spremembami v potrošniških navadah in pričakovanjih, kar zahteva stalno preoblikovanje (poslovnih modelov, organigramov, procesov, pa tudi organizacijske kulture) in napredek. V takšnem okolju je izjemno pomembno ustvariti ekipe, ki so pripravljene in sposobne odzvati se na te izzive. To pomeni oblikovanje timov, ki so prilagodljivi, inovativni in vedno pripravljeni na učenje in rast. Ključno vlogo pri tem igra vodstvo. Zastaviti si moramo naslednje vprašanje: »Kako lahko vodje ne le upravljamo s spremembami, ampak jih tudi aktivno spodbujajmo, pri tem pa služimo kot vzor svojim ekipam. Nam lahko pri tem pomaga koncept prožne miselnosti (Growth Mindset)? Enostavno rečeno, prožna miselnost je (osebno) prepričanje, da se z osredotočenostjo na učenje, vztrajnost in predanost lahko izboljšamo in nadgradimo naše sposobnosti. Koncept prožne miselnosti in rasti naše zavesti je popularizirala Dr. Carol Dweck, psihologinja z Univerze Stanford, v svoji knjigi "Mindset: The New Psychology of Success". V knjigi je predstavljena temeljita raziskava o vplivu miselnosti na uspeh in osebni razvoj. Avtor opisuje dve osnovni vrsti miselnosti. Togo (statično) in prožno (rastočo) miselnost. Togo miselno naravnane osebe bolj verjamejo, da so njihove sposobnosti, inteligenca in talenti fiksni in nespremenljivi, medtem ko osebe s prožno miselnostjo živijo v prepričanju, da svoje sposobnosti lahko razvijajo in izboljšujejo s trudom in učenjem. Knjiga poglobljeno razkriva, kako ta miselnost vpliva na naš pristop k izzivom, doseganju ciljev in soočanju z napakami. Ljudje s prožno miselnostjo so bolj odprti za sprejemanje izzivov, se učijo iz napak in vztrajajo tudi v težkih situacijah, kar pogosto vodi do večjega, predvsem pa dolgotrajnejšega uspeha. Vodi nas do spoznanja, da so napake ključni del našega učnega procesa in predstavljajo našo priložnost za nadaljnje učenje in izboljšanje, ne pa, da so dokaz naše nesposobnosti. Zato bi bilo za vodje smiselno, da bi si prizadevali vse člane tima premakniti od toge miselnosti, ki omejuje potencial sodelavcev, k prožni miselnosti, ki odpira vrata neskončnim možnostim za timsko učenje in izboljšanje delovanja tima. Seveda je potrebno s tem začeti najprej pri sebi, saj bomo le na ta način svojim sodelavcem vzgled in mentor (glej sliko spodaj).

Brez zapletanja v globine nevroznanosti, lahko zapišemo splošno ugotovitev, da so naši možgani tako prožni, da se lahko nevroni stalno prilagajajo in spreminjajo z redno aktivnostjo in sistematičnim osredotočanjem na stvari, ki so nam pomembne. To pomeni, da lahko z vajo in prizadevanjem razvijamo svoje možgane, ustvarjamo nove povezave in izboljšujemo obstoječe. Razumeti to in biti predan treniranju ter razvijanju svojih možganskih sposobnosti je tisto, kar imenujemo 'razvijati prožno miselnost'.

Kako lahko razvijemo našo prožno miselnost?

Razvoj miselnosti zahteva zavestno prizadevanje in prakso. Tukaj je nekaj ključnih korakov:

  1. Sprejmite napake kot del učnega procesa: namesto da jih vidite kot neuspeh, jih obravnavajte kot priložnosti za rast in učenje.
  2. Izzivajte svoje prepričanja o (svojih) sposobnostih: namesto da verjamete, da so vaše sposobnosti fiksne, jih razumite kot nekaj, kar lahko izboljšate z vztrajnostjo in trudom.
  3. Postavite si nove učne cilje: namesto ciljev, ki so osredotočeni samo na doseganje stvarnih ciljev, si postavite tudi osebne cilje, ki vključujejo razvoj in pridobivanje novih veščin.
  4. Iščite povratne informacije za (samo) izboljšanje: namesto, da se izogibate povratnim informacijam, jih aktivno iščite. Ne glede kakšne so (za vas pozitivne ali kritične), jih uporabite za osebno in profesionalno rast.
  5. Bodite odprti za nove izkušnje in perspektive: aktivno iščite nove priložnosti in izkušnje, ki vas postavljajo izven vaše cone udobja. To lahko poveča vašo prilagodljivost in vam pomaga razvijati nove spretnosti ter bolje razumeti različne poglede.
  6. Prakticirajte samorefleksijo in samozavedanje: redno si vzemite čas za premislek o svojih dejanjih, odločitvah in odzivih. Samorefleksija vam omogoča prepoznati območja, kjer lahko rastete, in razvijete večjo samozavest v svoje sposobnosti in odločitve. To prav tako pomaga pri razvoju večje empatije in razumevanja drugih.
  7. Vključite se v reševanje težkih problemov: namesto da se izogibate kompleksnim izzivom, se aktivno vključujte v reševanje težkih problemov. To vam bo pomagalo razviti vztrajnost, kreativnost in sposobnost iskanja inovativnih rešitev.
  8. Kultivirajte radovednost in učenje na podlagi radovednosti: bodite radovedni glede sveta okoli sebe. Postavljajte vprašanja, raziskujte nove teme in se učite iz različnih virov. Razvijanje radovednosti spodbuja stalno učenje in prilagajanje na nove situacije.
  9. Izvajajte mentalne premike: spreminjajte svoj pogled na stvari in izvajajte t.i. mentalne premike. Poskusite razmišljati iz različnih perspektiv in si postavljajte vprašanja, ki spodbujajo razmišljanje zunaj ustaljenih okvirov. To vam bo pomagalo razvijati agilnost uma in se prilagajati različnim okoliščinam.

Razvoj prožne miselnosti je (po)potovanje, ki zahteva stalno prizadevanje, odprtost in voljo do učenja. S tem pristopom boste lahko odkrili nove potenciale, tako v sebi kot v drugih, in odprli vrata neskončnim možnostim osebnega in profesionalnega razvoja.

Kako lahko dosežemo kulturo prožne miselnosti v naših timih?

V sodobnem poslovnem svetu, kjer se hitrost sprememb in izzivov nenehno povečuje, je ključnega pomena, da organizacije ustvarijo kulturo prožne (ali rastoče) miselnosti. Takšna kultura ne samo podpira osebni in skupinski razvoj, ampak tudi spodbuja inovativnost in prilagodljivost. S tem v zvezi lahko uporabite spodnjih devet (9) korakov:

  1. Poudarjanje učenja in razvoja: spodbujanje in podpiranje stalnega izobraževanja in usposabljanja.
  2. Osebna uporaba in prakticiranje vodje tima: voditelji bi morali biti zgled miselnosti rasti, tako v svojem ravnanju kot v načinu vodenja. Vzgledi vlečejo.
  3. Priznanje in nagrajevanje procesa in truda: poudarjanje pomena truda in učnega procesa, ne samo končnih rezultatov.
  4. Ustvarjanje varnega okolja za deljenje idej in napak: spodbujanje kulture, kjer se napake in izzivi obravnavajo kot del učnega procesa.
  5. Spodbujanje odprtega dialoga in povratnih informacij: ustvarjanje prostora, kjer se ceni mnenja in ideje vseh članov tima, in kjer se povratne informacije obravnavajo kot priložnost za rast in izboljšanje.
  6. Razvoj prilagodljivih ciljev in strategij: postavitev ciljev in strategij, ki so dovolj prilagodljivi, da omogočajo inovativne pristope in eksperimentiranje, kar prispeva k rasti in razvoju tima.
  7. Fokus na timskem sodelovanju in medsebojnem učenju: spodbujajte sodelovanje med člani tima in omogočite izmenjavo znanja ter izkušenj. Timsko delo lahko prispeva k bogatejšemu učnemu okolju, kjer se člani medsebojno učijo in spodbujajo k rasti.
  8. Vključevanje zunanje perspektive: sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki, mentorji ali svetovalci lahko prinese sveže ideje in perspektive. To spodbuja odprtost do zunanjih vplivov in prispeva k inovacijam znotraj organizacije.
  9. Sprejemanje in spodbujanje raznolikosti: raznolikost v ekipi prinaša različne ideje, pristope in perspektive. Ustvarite okolje, ki spodbuja raznolikost in spoštovanje različnosti, saj lahko to prispeva k večji kreativnosti in inovativnosti.

Ustvarjanje kulture prožne miselnosti v timih zahteva zavestno prizadevanje in angažiranost na vseh ravneh. Z implementacijo teh strategij se lahko izgradi močan, povezan in napreden tim, ki je pripravljen sprejeti in se prilagoditi prihajajočim izzivom.

Kaj s tem pridobimo na nivoju našega tima?

Ko govorimo o razvoj koncepta prožne miselnosti pri članih našega tima je potrebno vedeti, da nam to prinaša številne koristi:

  1. Večja inovativnost in kreativnost: tim, ki sprejema izzive in je odprt za učenje, je bolj inovativen in ustvarjalen.
  2. Boljše sodelovanje in komunikacija: tim s prožno miselnostjo bolj verjetno deli ideje in sodeluje pri reševanju problemov.
  3. Višja odpornost in prilagodljivost: tim, ki je navajen soočanja z izzivi in se iz njih učit, je bolj odporen in se lažje prilagaja spremembam.
  4. Povečana motivacija in zavzetost: ko člani tima vidijo, da se njihov trud in učenje cenita, se njihova motivacija in zavzetost za delo povečata. To ustvarja pozitivno delovno okolje, kjer vsak član tima čuti, da prispeva k skupnemu uspehu.
  5. Boljše reševanje problemov in kritično mišljenje: tim, ki je vzgojen v prožni miselnosti, se bolje spopada s kompleksnimi problemi in razvija boljše kritično mišljenje. To omogoča timu, da najde bolj učinkovite in inovativne rešitve.

Razvoj prožne miselnosti v timu je bistveno za spodbujanje inovativnosti, sodelovanja in prilagodljivosti. S tem pristopom se ustvarja močan, odporen in uspešen tim, pripravljen na prihodnje izzive. Če želite poglobiti svoje znanje na tem področju vam svetujemo knjigo: »Moč Miselnosti. Kako uresničiti svoje zmožnosti!« avtorice Carol Dweck.

"Edina omejitev našega spoznanja jutrišnjega dne bodo naši dvomi današnjega dne." – Franklin D. Roosevelt

Vpeljava kulture prožne miselnosti znotraj celotnega podjetja ima lahko ključno vlogo pri doseganju strateških ciljev. Vaša prizadevanja pri uresničevanju strategije in vaših poslovnih ciljev pogosto zahtevajo inovativnost in kreativnost vaših sodelavcev. V takšnem okolju, kjer bo vaš tim deloval v duhu sodelovanja, in bo le-ta bolj odprt za eksperimentiranje ter bo nenehno v iskanju novega znanja, vam bo to precej lažje uspelo.

Lista vedenj za razvoj osebne prožne miselnosti:

  • Prosite za pomoč, ko jo potrebujete. Ne domnevajte, da lahko vse naredite sami in da morate imeti vso strokovno znanje.

  • Preizkusite nove stvari in načine dela. Bodite odprti za različne pristope in spremembe.

  • Zastavljajte vprašanja, bodite vedno radovedni.

  • Iščite povratne informacije o svojem delu in učinku. Proaktivno prosite za kritiko, da najdete področja za izboljšave.

  • Preučite napake, da se iz njih naučite in izboljšate. Ne obtožujte se, ampak se osredotočite na to, kaj ste se naučili in kako vam bo to pomagalo izboljšati učinkovitost v prihodnosti.

  • Ne obremenjujte se (v negativnem smislu) z dosežki drugih ljudi in ne primerjajte svojega uspeha z njimi. Osredotočite se na lastno rast in razvoj ter izboljšanje svojih sposobnosti.

  • Bodite prilagodljivi pri soočanju z neuspehom. Namesto da se osredotočate na poraz, ga uporabite kot priložnost za učenje in izboljšanje. Razumite, da so neuspehi del poti do uspeha.

  • Spodbujajte medsebojno mentorstvo in sodelovanje v timu. Delite znanje in izkušnje znotraj vašega tima. Spodbujanje kulture medsebojnega učenja in podpore lahko poveča skupno znanje in kompetence vseh članov.

  • Vztrajajte kljub izzivom. Razvijte odpornost in vztrajnost. Ko se soočate z ovirami, jih obravnavajte kot priložnosti za rast in ne dovolite, da vas ustavijo. Z vztrajanjem razvijate notranjo moč in zrelost, ki sta ključni za dolgoročni uspeh.

V organizacijskem kontekstu, kjer se hitrost sprememb nenehno povečuje, je torej uvedba kulture prožne miselnosti ključna za uspeh. Takšna kultura ne le spodbuja osebni in timski razvoj, ampak tudi postavlja temelje za inovacije in prilagodljivost. Organizacije, ki kujejo kulturo, ki spodbuja učenje, odprto komunikacijo in sprejemanje napak kot sestavni del razvoja, so bolje opremljene za (trajnostno) premagovanje (poslovnih) izzivov in sledenje hitremu tempu sodobnega poslovnega okolja. S prožno miselnostjo se krepijo ne samo sodelavci, temveč tudi organizacijska sposobnost prilagajanja in ustvarjanja trajne vrednosti. Na osebni ravni pridobivanje prožne miselnosti odpira vrata neomejenemu potencialu in osebnemu uspehu. Zavedanje, da so napake priložnost za rast, ter razvijanje vztrajnosti in radovednosti postajajo ključne lastnosti, ki nas vodijo skozi dinamično življenje. Sposobnost prilagajanja na nove izzive, odprto sprejemanje novih perspektiv ter vztrajno učenje postajajo ključni gradniki uspešne(dolgoročne) razvojne poti vsakega posameznika. Z razvito prožno miselnostjo ne le presegamo omejitve lastnih prepričanj, temveč tudi aktivno soustvarjamo lastno zgodbo uspeha, polno osebnega zadovoljstva in trajne rasti.

Danes smo govorili o kompetenci, ki jo DNLA preverja v kategoriji Razvoj zaposlenih. Odkrijte svoje prednosti in sprostite svoj potencial z vrhunskimi DNLA orodji.

Deli članek